cropped-Hosting4Ever-logo-orig-e1634801861807.png

WordPress 5.8 sneller met WebP

WordPress 5.8 is nog sneller, dankzij de komst van ondersteuning voor WebP-afbeeldingen. De nieuwe versie staat gepland voor juli 2021 en zal volledige ondersteuning bieden voor het relatief nieuwe WebP-format.

Wat is WebP?

WebP is een nieuw afbeeldingsformat, die afbeeldingen vanuit JPG, PNG en GIF-formaten kan vervangen. Het staat bekend om de sublieme kwaliteit, terwijl de grootte van de afbeeldingen behoorlijk afnemen. Daardoor laadt je WordPress-website een stuk sneller.

Het voordeel van WebP is dat het lossless is: de kwaliteit gaat dus niet verloren als de bestandsgrootte van de afbeelding afneemt. Gemiddeld zijn WebP-afbeeldingen ongeveer 26% kleiner dan de originele afbeeldingen.

WebP werd in 2010 door Google aangekondigd als nieuw bestandsformaat. Inmiddels wordt WebP door alle moderne browsers ondersteund. Daarmee is het nu ook tijd voor WordPress om het afbeeldingsformaat actief te ondersteunen en te promoten.

Ondersteuning in WordPress

Vanaf versie 5.8 ondersteunt WordPress het uploaden en gebruiken van WebP-afbeeldingen in posts en pagina’s. Je gebruikt een dergelijke afbeelding net als je nu al doet met bijvoorbeeld JPEG of PNG. De enige voorwaarde is dat de hostingpartij WebP ondersteunt.

Om WebP te kunnen gebruiken, moet de hosting Imagick en LibGD gebruiken. Geanimeerde formaten en alpha formaten worden nog niet ondersteund voor verkleinde afbeeldingen.

Afbeeldingen omzetten in WebP

Tot nu toe kan WordPress nog geen afbeeldingen omzetten naar WebP. Naar verwachting zullen er binnenkort plugins beschikbaar zijn die afbeeldingen wel kunnen converteren naar het nieuwe formaat. Door je huidige afbeeldingen om te zetten naar WebP, laadt je website sneller. Er hoeven immers minder MB’s gedownload te worden.

WordPress heeft al wel bekend gemaakt dat het in de toekomst mogelijk wordt om direct vanuit WordPress afbeeldingen naar het WebP-formaat om te zetten. Je kunt dan dus bijvoorbeeld een JPEG-afbeelding uploaden en ervoor kiezen deze om te laten zetten naar WebP.