cropped-Hosting4Ever-logo-orig-e1634801861807.png

Alle nieuwe features van WordPress 5.8 op een rij

WordPress 5.8 lijkt veelbelovend te zijn, met veel grote verbeteringen en aankondingen. In deze nieuwe versie is onder meer Gutenberg 10.8 geüpdatet, is de Core Editor verbeterd en zijn er updates gedaan aan Bootstrap. Een andere belangrijke wijziging is dat nu ook WebP-afbeeldingen ondersteund worden.

Gutenberg is verbeterd

Voor deze update was het voor de ontwikkelaars van WordPress belangrijk dat Gutenberg een beter imago krijgt. Vooral op het gebied van stabiliteit en prestaties was er nog terrein te winnen. Daar heeft WordPress nu hard aan gewerkt. Ook biedt Gutenberg nu een betere Template Editor en zijn er meer ontwerptools voor blokken bij gekomen.

Je kunt met de nieuwe versie van de editor ook experimentele layouts toestaan. Je website wordt dan niet opnieuw geladen als de layout-gegevens niet wijzigen. Daardoor hoeven blokken als BlockList niet vaak opnieuw te worden weergegeven. Dat verbetert de prestaties van de editor behoorlijk.

De nieuwe blokken in Gutenberg zijn ook interessant. Er is nu ondersteuning voor de dikte van de letters in een kopblok en ook zijn de lettertypes voor het list-block aangepast. Daarnaast kun je een aangepaste marge en opvulling toevoegen aan het linkblok. Kortom: veel nieuwe manieren om je post of pagina nog beter op te maken.

WebP-ondersteuning

Nieuw aan WordPress 5.8 is ook de ondersteuning voor WebP. WebP-afbeeldingen zijn lossless en een stuk kleiner dan bijvoorbeeld JPEG- of PNG-formaten. Door over te schakelen naar WebP zal je website een stuk sneller laden, wat ten goede komt aan de ervaring van je bezoeker.

Je kunt plugins gebruiken om bestaande afbeeldingen om te zetten naar het kleinere, snellere WebP, maar in de toekomst wordt het ook mogelijk om vanuit WordPress direct je afbeeldingen om te zetten.

Nieuw Widgets-scherm

Widgets zijn ook aangepast in de nieuwe versie van dit systeem. Je kunt nu in elk blok widgetgebieden van je thema gebruiken. Ook de customizer is bijgewerkt. Bestaande widgets blijven daarvoor gewoon werken. Heb je toch moeilijkheden met het nieuwe Widgets-scherm? Dan kun je de plugin Classic Widgets gebruiken om met het oude scherm te blijven werken.

Meer aandacht voor stijl

In de nieuwe versie van WordPress is veel aandacht besteed aan ontwerp en stijl. WordPress-beheerders kunnen kiezen uit meer kleur-, typografie- en spatiëringsopties. Zo kun je nu ook gemakkelijker Cover-achtergronden slepen en neerzetten. Ook komt er ondersteuning om PDF in je bericht op te nemen.

Geen ondersteuning meer voor Internet Explorer 11

Nu Microsoft zelf ook afscheid neemt van Internet Explorer, heeft WordPress besloten geen ondersteuning meer te bieden voor Internet Explorer 11. De ondersteuning stopt dit jaar. Bezoekers hebben dus een moderne browser zoals Edge, Chrome, Safari, Firefox, Opera of Brave nodig om je website optimaal te kunnen bekijken. Het is aan te raden om je website te testen en aan te passen op het gebruik van moderne browsers.