cropped-Hosting4Ever-logo-orig-e1634801861807.png

SSL activeren op WordPress

SSL Certificaat in WordPress

Krijg je met je website in browsers de melding “niet veilig” of zelfs nog erger een wit scherm met deze melding? dan is het tijd om https:// te gebruiken met een SSL certificaat.  Wat is precies een SSL certificaat en hoe kan je deze op de eenvoudigste manier activeren in je WordPress website vertellen wij in dit artikel. 

Dit artikel is zo opgezet dat het niet uitmaakt bij welke webhoster je klant bent. Echter gaan wij er wel vanuit dat het mogelijk is om gratis SSL te activeren, dit kan namelijk niet bij elk webhosting bedrijf en is vaak afhankelijk van welk hosting pakket gebruik van wordt gemaakt. Bij Hosting4ever kent bijna elk hosting pakket de gratis SSL optie met uitzondering van Basic en Medium hosting.

Stap 1: SSL op je webhosting pakket

Een SSL certificaat is altijd van een externe partij, zo heb je SSL certificaten die je moet kopen maar je kan ook gratis SSL activeren van Let’s Encrypt. Dit dient je webhosting bedrijf dan wel te ondersteunen. Zit je bij Hosting4ever dan hebben we hieronder een kleine uitleg over hoe je SSL kan activeren in je Control Panel. Heb je een andere hoster, dit zal er anders uitzien maar in basis werkt dit hetzelfde.

Stappenplan Activeren

  • Login op het Control Panel
  • Ga naar onderdeel Security
  • Klik op SSL/TLS
  • Activeer SSL

Het duurt nu 30 minuten voordat SSL gebruikt kan worden.

Stap 2: Installeren in WordPress

Je hebt SSL succesvol geactiveerd in je webhosting pakket en minimaal 30 minuten gewacht. Nu kan je SSL activeren in je WordPress website. Je kan op 2 manieren dit doen, handmatig maar meer werk of automatisch en daardoor sneller. Beide mogelijkheden hebben hun voor en nadelen.

Beste methode: Handmatig

Handmatig in je WordPress SSL activeren is de beste oplossing, hier is dan geen plugin voor benodigd maar je hebt wel enige basis kennis nodig over WordPress.

  • Ga naar WordPress instellingen
  • De WordPress en Site URL dient https:// te bevatten
  • Controleer je website op problemen

Om SSL op elke pagina juist te activeren mag er nergens meer extern informatie worden opgehaald of plaatjes met http://. Verander alle linkjes naar https://
Nog een SSL foutmelding? klik dan op de rechtermuisknop en kies voor “paginabron weergeven” en ga op die pagina op zoek naar http:// linkjes om die vervolgens op te zoeken in je WordPress installatie.

Voordeel: Beïnvloed niet de website snelheid
Nadeel: Meer werk doordat je overal http:// moet vervangen

Snelle methode: Automatisch

Installeer deze plugin in je WordPress website: Really Simple SSL

  • Installeer de plugin
  • Activeer in de plugin SSL
  • Controleer je website op problemen

Hoewel SSL nu geactiveerd is op elke pagina van de website kan het zijn dat enkele plaatjes niet meer werken in je website. Deze dien je opnieuw in de website te zetten. Deze automatische methode is de beste oplossing wanneer je geen basis kennis bezit van WordPress of wanneer je er met de andere methode niet uitkomt.

Voordeel: Direct geïnstalleerd zonder WordPress kennis.
Nadeel: Dit doet niet goed aan de website snelheid.