cropped-Hosting4Ever-logo-orig-e1634801861807.png

De beste caching plug-ins om de Time To First Byte (TTFB) te verlagen

Website-eigenaren willen natuurlijk dat hun website snel laadt. Een bezoeker die lang moet wachten tot de website helemaal geladen is, klikt de site waarschijnlijk al snel weer weg. En dan is de kans groot dat de bezoeker niet terugkomt. Om je website te versnellen, kun je gebruikmaking van caching. Wat is dat precies en welke technieken kun je gebruiken?

Wat is caching?

Elke keer dat een pagina wordt aangeklikt op jouw website, wordt er een verzoek naar de server gestuurd. Dat verzoek wordt verwerkt en vervolgens wordt het eindresultaat naar de browser van de bezoeker gestuurd. Het resultaat is de samenstelling van je complete website, met alle kleuren, afbeeldingen en andere elementen. Je begrijpt dat dat wel wat van je server vraagt. Als je een hele grote website hebt, zal het lang duren deze te tonen.

Een caching plugin kan je dan helpen. Deze instrueert de server om bepaalde elementen lokaal op de computer van de bezoeker op te slaan. Dan worden die elementen eerst uit het geheugen gehaald. Zo kan een website veel sneller worden geladen. Caching vermindert de druk op je server.


Wanneer we meten of caching effect heeft, kijken we naar de Time To First Byte. Dat is de tijd die het kost om het eerste stukje van je website te laden. Caching is een van de gemakkelijkste manieren om die tijd drastisch te verlagen. Soms kan een caching plugin de tijd tot het laden van de eerste byte doen afnemen met wel 90 procent.

Top 5 caching plugins

Er zijn voor bijvoorbeeld WordPress talloze plugins te vinden die je kunnen helpen met caching. Dit zijn de meest gebruikte plugins:

  1. WP Rocket (betaald)
  2. Cache Enabler (gratis)
  3. Comet Cache (gratis + betaald)
  4. W3 Total Cache (gratis)
  5. WP Super Cache (gratis)

Welke plugin het best bij jouw website past, hangt af van waar je het voor wilt gebruiken. Test eens een paar plugins en meet de laadtijden met een tool als Pingdom of GTMetrix. Voer elke test steeds opnieuw uit en leeg tussen elke test die je doet eerst de cache. Zo krijg je een volledig beeld van de laadsnelheid van jouw website.