cropped-Hosting4Ever-logo-orig-e1634801861807.png

Wanneer en hoe upgrade ik naar Drupal 9?

Nu Drupal 9 al uit is, willen steeds meer ontwikkelaars de overstap van Drupal 8 naar Drupal 9 maken. Het is de laatst voorziene update van Drupal 8. Drupal 8 zal nog een jaar ondersteund worden, maar daarna is een overstap toch echt noodzakelijk. Op de vraag: ‘Wanneer kan ik het best upgraden?’ is het antwoord dus misschien al: ‘Nu!’

Waarom upgraden?

Drupal werkt met het zogenaamde Symfony-framework. Dit is het geraamte waar het hele systeem op leunt. Het geraamte wordt los ontwikkeld van Drupal zelf. De oudere versies van Symfony worden binnenkort niet meer ondersteund. En daarmee komen oude Drupal-systemen op losse schroeven te staan. Symfony blijft steeds vernieuwen, en dus moeten Drupal-ontwikkelaars meebewegen.

Dat biedt wel voordelen: webmasters kunnen genieten van alle moderne vooruitgang in webtechnologie en ontwikkelaars van modules hebben een voorspelbare omgeving. Zet daar ook nog een groot aantal beveiligingsverbeteringen naast, en je hebt genoeg reden om je oude systeem te upgraden. Drupal 8.9 wordt nog ondersteund tot november 2021. Je hoeft dus geen haast te maken om je website up te daten, maar je doet er wel goed aan om alvast te kijken naar de mogelijkheden voor een upgrade.

Upgraden naar Drupal 9

Om te kunnen overstappen op de nieuwe versie, moet je zeker weten dat alle plugins en thema’s klaar en up-to-date zijn. In de nieuwste versie van Drupal worden bepaalde soorten code niet meer ondersteund. Daardoor kunnen verouderde plug-ins, thema’s en modules problemen opleveren bij het upgraden. Goed nieuws: veel projecten gaan al langzaamaan richten een complete ondersteuning voor Drupal 9. Sommige onderdelen zijn backwards compatible, wat inhoudt dat ze ook nog werken op iets oudere versies van Drupal.

Controleer dus of alle code in de plug-ins en thema’s geschikt is voor Drupal 9. Kun je dit niet zelf? Neem dan contact op met de ontwikkelaars van de plug-ins en thema’s, Als je zeker weet dat je website er klaar voor is, kun je de core codebase updaten naar Drupal 9, door ‘update.php’ uit te voeren.

Drupal en bedrijfskritische hosting

Drupal is het achterliggende systeem voor een flink aantal bedrijfswebsites. Het up-to-date houden van het systeem is belangrijk voor een juiste en veilige werking van je website. Bij Hosting4ever kun je direct aan de slag met bedrijfskritische hosting. Hosting4ever begrijpt namelijk dat het voor bedrijven belangrijk is om elke dag online te zijn en elke dag goed bereikbaar te zijn. Daarom zet Hosting4ever net even dat stapje extra om je website up-to-date, veilig en online te houden.

We helpen je graag met het opzetten en updaten van je Drupal website. Heb je een bedrijfswebsite en wil je die onderbrengen bij dé bedrijfskritische hosting van Nederland en België? Neem dan contact met ons op om een offerte op maat aan te vragen.